Razgovarali smo sa prvim dobitnikom investicije programa D Inkubator, Lazarom Jovanovićem, osnivačem startapa Smart Watering.

Kako je Lazar kao  diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva,  došao na ideju da napravi softver i kontroler za upravljanje pametnim navodnjavanjem i šta je osim investicije, dobio zahvaljujući učešću o programu, čitajte u nastavku teksta.

Kako ste došli na ideju da napravite sistem za daljinsko navodnjavanje i sa tom idejom se prijavite za program Delta Biznis Inkubatora (danas D Inkubatora)?

Još za vreme studiranja i stipendiranja od jedne IT firme, iz hobija sam u rodnom selu posadio voćnjak i došao na ideju da bih mogao da ga navodnjavam daljinski i informisao se o tržištu za takvu uslugu. S obzirom na to da na našem tržištu te godine nije bilo sličnih usluga, sa kolegom Zoranom Đukićem, programerom, odlučio sam da napravimo sistem za digitalno navodnjavanje koji je, kako se  pokazalo dao izuzetne rezultate. Ideja nije bila dovoljna, bilo nam je potrebno znanje stručnjaka, mentora za razvoj biznisa. Program D Inkubatora je upravo to i nudio, tako da smo se 2018. prijavili na konkurs.

Da li su mentori u programu ispunili vaša očekivanja?

Iskustva u radu sa mentorima i znanje koje smo od njih dobili su bili od neprocenjive važnosti za razvoj našeg biznisa. S obzirom da smo mi u timu inženjeri, značilo nam je mentorstvo koje smo imali iz oblasti fiansija i  IT-a. Sa mentorima smo radili  dosta na biznis planu i izradi marketinške strategije. Znanje koje smo dobili učešćem u programu je fantastično, a podrška mentora nešto čega se rado sećamo, jer su uvek bili tu kada je trebalo.

Koje agrarne oblasti su, po vašem mišljenju, u fokusu za startape danas?

Savet za buduće startap timove koje imaju ideje iz oblasti poljoprivrede je da se fokusiraju na visoko profitabilne oblasti kao što su voćarstvo ili vinogradarstvo. Timovi treba da prate gde je primena tehnologije potrebna, koje procese treba digitalizovati i da njihove ideje imaju ekonomsku opravdanost kod poljoprivrednih proizvođača.

Da li imate neki savet za timove koji će se sad prijaviti na D Inkubator­­?

Timove bih savetovao da dobro pripreme pitch, da uvežbaju svoju prezentaciju i da znaju sve brojeve i podatke koje se u njoj nalaze i naravno, da naprave ozbiljan biznis plan.

Kako biste startapima  preporučili  program?

Ako želite da testirate primenu svojih ideja, i imate želju da ona prođe kroz ozbiljan biznis filter iskusnih mentora, prijavite se na konkurs. Takođe, smatram da su kontakti koje timovi steknu na programu, dragoceni za svaki biznis.