Razgovarali smo sa Vladimirom Arnautovićem, suosnivačem i CEO-om Valuatora. Vladimir je pokretač nekoliko startup projekata/kompanija i konsultant za digitalnu transformaciju. Na ideju za pokretanje Valuatora došao je na osnovu stečenih iskustava u radu sa kompanijama i sagledavanjem njihovih potreba za upravljanje nabavkom. Postojeći metodi i softverska rešenja nisu pružali suštinsko upravljanje procesima nabavke, te se ukazala šansa za neki usko-specijalizovani softver, lagan za korišćenje, koji bi bio rešenje tog problema. Formiran je core tim i pokrenut projekat Valuator.

O Vladimirovom iskustvu o pokretanju Valuatora, učešću u programu i planovima, čitajte u nastavku teksta.

Sa nama ste podelili  priču o tome kako ste došli na ideju za platformu Valuator, a kako ste oformili tim sa kojim radite?

Prvo je formiran core tim, koga činimo moj partner Zoran Jovanović i ja. Inače, Zoran je takođe consultant za digitalnu transformaciju MMS kompanija (E-Commerce & Social media expert). Posle Izvesnog vremena, i saveta koje smo dobili u D Inkubatoru, odlučili smo da postavimo i treći stub startupa. Na poziciji CTO priključio nam se naš kolega Vladislav Ujić (takođe consultant – IT security & software development). Sada imamo formiran sopstveni development tim (3 seniora + 1 junior), definisali smo marketing i sales aktivnosti koje sprovodi Vlada Jovanović. Nakon što smo otvorili kancelariju u Naučno tehnološkom parku Beograd, zaposlili osobu koju vodi kancelariju i upravlja administrativnim poslovima. Osnovni kriterijum pri formiranju tima bio nam je stav i posvećenost kandidata projektu, ali naravno uz neophodno znanje za tražene pozicije.

Šta je bila Vaša motivacija da se prijavite na Delta Biznis Inkubator (danas D Inkubator)?

Imao sam iskustva sa DBI sa jednim od svojih predhodnih projekata i imam visoko mišljenje o celoj organizaciji i vrednosti koju DBI pruža startup kompanijama, a unapređenje programa tokom godina je evidentno. Takođe, imam izuzetno visoko mišljenje o ljudima koji vode ceo program. Preneo sam ta svoja zapažanja partnerima, naravno  da smo odlučili da se prijavimo.

U kojoj fazi razvoja je bio Vaš startap kada ste se prijavili?

Imali smo MVP sa učlanjenim prvim test korisnicima, u periodu kada smo se prijavili za D Inkubator, konkurisali smo kod Fonda za inovacionu delatnost za Mini Grant. Radili smo na testiranju proizvoda i pripremama za širenje tima.

Možete li nam reći iz kojih oblasti ste dobili mentorsku podršku u programu?

Zahvaljujući timu D Inkubatora, od samog početka upućeni smo na mentore koji su nesebično delili svoja znanja i poslovna iskustva sa nama. Na planu razvoja novih tržišta radili smo sa Slobodanom Reljićem, direktorom novih tržišta kompanije Delta Agrar.

Razgovor sa Monikom Pejčić, tadašnjom direktorkom ljudskih resursa Delta Holdinga, nam je otvorio nove perspektive vezane za izbor najboljih kandidata za određene pozicije u kompaniji. Takođe, dobili smo priliku da porazgovaramo sa Milicom Topalović iz HR sektora Delta Holdinga o procesima selekcije kandidata, dok smo sa Tanjom Kuzman i Ivanom Stanković iz PwC Srbija radili na sticanju znanja o pravnim aspektima organizacije startapa.  Na radionici koji je držao tim Karanovic & Partners, prisustvovali smo ,,eye-opening” predavanju o pravnim aspektima organizacije startapa. Odnosi između samih osnivača, spoljnih saradnika i startapa, startapa i investitora, zaštita žiga, GDPR… tema je bilo na pretek, i sve smo ih prošli zahvaljujući Veroniki Tasic Vušurović, Ivanu Nonkoviću i Goranu Radoševiću.

Eksperti za digitalni marketing generacije 4.0, Matija Golubović i Lazar Pavlović, vodili su nas kroz pripreme za aktivnosti u vezi sa izlaskom na globalno tržište. Prisustvovali smo i odličnom predavanju tima iz agencije Ovation BBDO, na temu definisanja marketing strategije.

Razgovor i saveti koje smo dobili na temu prava u privredi od sjajne Marija Jovanović, više pravne savertnice u Delta Holdingu je od neprocenjivog značaja za uspostavljanje čvrstih pravnih okvira novog pravnog lica. Ivan Vasić, CIO Delta Holdinga, preneo nam je svoja iskustva o organizaciji IT infrastrukture i iskustva u saradnji sa internim i eksternim IT timovima.

Sva predavanja su nam izuzetno značila, a za njih smo se uvek spremali tako što smo imali spremna pitanja u vezi sa našim projektom Valuator.

Koliko je na osnovu Vašeg isksutva mentorska podrška važna za pokretanje startapa?

Veoma je važna, priča se sa ljudima koji imaju ogromno iskustvo i znanje, a tokom celog trajanja programa su iskreno fokusirani da pomognu startapu  koga mentorišu. Startapi jednostavno moraju da iskoriste takvu šansu, jer je vrednost koju dobijaju nemerljiva, možda i bitnija od same investicije. Ostvareni su brojni poslovni kontakti, komunikacija i dalje postoji a imamo i plan da izađemo sa ponudom za saradnju sa pojednim kontaktima koje smo ostvarili tokom programa.

U kojoj fazi razvoja je vaš stratap danas?

Kao što sam već pomenuo, tokom trajanja DBI, aplicirali smo i dobili Mini grant Fonda za inovacionu delatnost, zajedno uz grant NTP-a i Skupštine grada Beograda. Sa ovim sredstvima., nastavili smo sa razvojem proizvoda i uskoro nas očekuje izlazak na tržište sa Basic paketom funkcionalnosti i početak prodaje proizvoda klijentima. Sve po planu. Takođe, u toku su intenzivni razgovori sa švajcarskom kompanijom Titan AG i na pragu smo potpisivanju memoranduma o strateškom partnerstvu i zajedničkom nastupu na tržištima JI Evrope i DACH regije.
Zadovoljni smo, itekako, sledi nam reorganizacija (shodno daljim planovima), pojačanje tima i pozicioniranje u ovim regionima i u ovim tržišnim nišama. Krajnji cilj je ostvarivanje deep impact-a, rast poslovanja i priprema exit strategije.

Da li imate neki savet za timove koji će se ove godine prijaviti na D Inkubator­­?

Da budu posvećeni učešću u D Inkubatoru, jer imaju priliku da dođu do ljudi i saveta ,,zlata vrednih”. Da pažljivo sagledaju potrebe svog startapa, posavetuju se sa menadžerom programa i odaberu one aktivnosti i mentore koji im najviše znače u datom trenutku.  Tokom programa videćete da je posvećenost mentora i cele organizacije u D Inkubatoru, doslovce podređena timovima i njihovim potrebama.