Uroš Đaković je osnivač PropTech startapa Beohost i suosnivač startapa CQC Software ( Conssoft ) kojima je u fokusu digitalizacija tradiconalnih industrija. Od skoro su u partnerstvu sa softverskom kompanijom RealPad, u kojoj je trenutno na funkciji generalnog direktora za Balkan. Zadatak Uroševog tima je da primarno pomažu velikim investitorskim kompanijama da digitalizuju celokupan proces prodaje nekretnina. Uroš je i nekadašnji član tima Delta Holdinga i 8. generacije Mladih Lidera.

Šta je bila Vaša motivacija za izlazak iz korporacije i motivacija za pokretanje startapa?

Dok sam radio u Delta Holdingu imao sam privilegiju da pomognem u realizaciji D Inkubatora. Tada sam uvideo kakav je benefit raditi četiri meseca sa takvom organizacijom na poboljšanju biznis ideje. Nadao sam se da će nekada u budućnosti, možda i moj tim imati čast da učestvuje u takvom programu.

Takođe, veliki uticaj na moju odluku imala je i činjenica da Delta Holding kao poslodavac podržava svoje zaposlene u kreiranju incijativa i ideja kao i pružanje podrške za razvoj istih. Samim tim imao sam veliku motivaciju da prijavim oba naša startapa sa jakom željom da se nađemo u mogućnosti da razvijamo naš startap u takvom okruženju.

Uporedo sa karijerom u Delti, svakog dana nakon posla radio sam na razvoju startapa Beohost.
Ideja da napravim inovativni biznis na tržištu, a koji je u isto vreme ekonomski isplativ, za mene je bila definitivni pokretač.

U početku sam fokus stavio na rešenje koje je „lepo za imati ali nije neophodno“, ali jako brzo smo uvideli gde je zapravo prostor u kome možemo da napravimo nešto što je neophodno i da donesemo dodatnu vrednost drugim kompanijama. Upravo u tom trenutku sam uvideo da uz primenu svog znanja stečenog u Delti mogu da iskoristim priliku i u tom trenutku odlučujem da se maksimalno posvetim razvoju sopstvenog rešenja.

U programu ste učestvovali kao član tima dva startapa, u kojoj fazi razvoja su danas  Beohost i CQC Software?

Beohost je bio fokusiran na kreiranje marketplace platforme koja bi pomogla vlasnicima nekretnina da iste izdaju kratoročno i da pronađu osobu koja će brinuti o svim neophodnim aktivnostima kako bi njihovi gosti bili zadovoljni, a oni ostvarivali pasivni prihod.

Uvidevši da nismo spremni da iznesemo platformu na globalnom nivou, odlučili smo da se naš tim okrene izradi drugih softverskih proizvoda i usluga koji će pomoći Real Estate kompanijama.

Danas poslujemo kao PropTech firma, konkretno radimo CRM (Customer Relationship Management ) za kompanije koje se bave održavanjem stambenih i poslovnih zgrada, a u korak s tim formirali smo i sektor koji upravo nudi tradicionalnije usluge kao što su održavanje stambenih i poslovnih zgrada.

Trenutno u našem porfoliju imamo više od 60 stambenih objekta koje održavamo, 13 poslovnih objekata i plan nam je da stavimo još veći naglasak na naš segment offline biznisa.

Što se tiče softvera, udružili smo se sa češkom kompanijom Realpad i trenutno imamo više od 100 klijenta širom Evrope, kod nas u Srbiji imamo velike klijente kao što su AFI Europa, SEBRE, Urban Developers…

U planu je nastavak investicija i kreiranje novih softverskih proizvoda koji pomažu digtializaciji Real Esatete segmenta. Trudimo se takođe i da rastemo u segmentu offline biznisa.

S druge strane, pošto za CQC Software nismo uspeli da obezbedimo investicije, nažalost trenutno to nije primarno zanimanje nijednog člana koji učestvuje u razvoju samog projekta, pa shodno tome projekat sporije napreduje. MVP rešenje koje smo kreirali, testira se na gradilištu Čačak – Požega. Pregovarali smo sa velikim proizvođačima na polju proizvodnje betona i ostavarili saradnju sa firmom PlanRadar. Trudimo se da svakog meseca napredujemo sa našim proizvodnim rešenjem.

Krajni cilj nam je exit za CQC Software, a što se tiče Beohost-a vidimo potencijal u našem sporijem ali stabilnom rastu iz godine u godinu i želimo da se pozicioniramo kao kompanija koja širi portfiolio usluga u Real Estateu.

Kakva su Vaša iskustva u radu sa mentorima u programu?

Iskustva pri radu i savetovanju sa mentorima tokom perioda inkubacije našeg biznisa bilo je krucijalno za oba naša startapa. S obzirom na to da sam ekonomista, znanje koje sam stekao u IT oblasti inspirisalo me je da još više uđem u tu sferu kako bismo mogli dalje da razvijamo naš proizvod. Takođe, sa mentorima smo radili na izradi kako finansijskog tako i biznis plana koji nam je pomogao da jasnije vidimo ciljeve poslovanja u budućnosti.

Jedan od naših mentora Dejan Tešić ( finansijski konsultant) od koga smo mnogo naučili, nam je pomogao da uvidimo kako da napravimo adekvatan finansijski plan i u kom smeru treba da se krećemo.

Mogli smo da naučimo, između ostalog, zašto je bilo rizično da naš proizvod naplaćujemo „po potrošnji“ na kraju meseca, i koji problem startap može imati sa likvidnošću ukoliko se desi da samo par faktura zakasni. Zato smo se prebacili na model u kome naplaćujemo naš proizvod uz ugovor o korišćenju na minimum dve godine a naplata se vrši unapred, i to je samo jedan mali savet od mnogih korisnih koji smo primili u tom periodu.

Takođe, sa Ivanom Slović (IT sektor Delta Holdinga) smo radili na postavljanju tehničkog temelja cele platforme ispočetka.

Da li ste tokom trajanja programa ostvarili neke poslovne kontakte koji Vam i danas koriste?

Veliki broj poslovnih kontakta postao je i krug mojih dragih prijatelja koje sam stekao kroz ovo biznis putovanje. U vreme našeg ušešća u D Inkubatoru učestvovala je i ekipa Kredium, koja se takođe bavi digitalizovanjem stambenih kredita i nekretninama. Sa njima smo i dalje u kontaktu i moguće je da ćemo u budućnosti ostvarivati partnerstva na nekim poljima. Takođe, sa ostalim startap timovima se i danas često viđamo, imamo prijateljski odnos, kao i sa mentorima koji su nam pomagali tokom trajanja D Inkubatora.

Šta po Vašem mišljenju izdvaja ovaj program od drugih i koje benefite timovi dobijaju?

Pre svega bih izdvojio neverovatne ljude koji čine D Inkubator, stručnjake sa kojima startap ekipe retko mogu da dođu u kontakt. Imati mogućnost da četiri meseca radite sa takvim ljudima sigurno neverovatno ubrzava napredak pre svega osnivača koji je u ulozi lidera a zatim i celog biznisa.

Po Vašem mišljenju u kojim oblastima ima najviše potencijala za startape?

Godinama unazad fokusirani smo upravo na PropTech oblast. Verujemo da možemo da unesemo promene u Real Estate gde vidimo veliki potencijal. Vrlo malo startapova je fokusirano na ovu oblast koja je jedna od najunosnijih poslovnih grana u svetu.

PropTech je, iako mlada oblast, jako interesantna. Vidimo da se sve više i investitora okreće ka podršci ovakvih startapa. PropTech startapi su one kompanije koje koriste tehnologiju zarad pružanja boljeg načina na koji kupujemo, iznajmljujemo, prodajemo i upravljamo stambenim i poslovnim objektima.

U poređenju sa drugim startapima, PropTech je tek u usponu i treba da dostigne svoj potencijal. Najbolje možemo uvideti priliku kada pogledamo poređenje finansiranja Real Easte startapa i Fintech startapa, tokom godina.

Verujemo da će ovaj talas investicija u PropTech startape nastaviti da raste, i da će nam u budućnosti biti lakše da pridobijemo pažnju „Smart Money“ Investitora u ovoj grani.

Da li imate neki savet za timove koji će se sad prijaviti na D Inkubator?

Savet je da posvete vreme za razvoj biznis plana, kako bi ga doveli do nivoa koji će sadržati detalje svakog segmenta poslovanja. Samim tim upoznaće se sa mogućnostima za unapređivanje svoje poslovne ideje a na pitchu će moći da daju odgovor na svako pitanje o njihovom biznisu. Da se spreme za pitch opušteno i bez treme. Takođe, savet timovima koji uđu u program je da uživaju u svakoj aktivnosti dok traje D inkubator, zbog neverovatno lepog iskustva. Mi bismo opet ponovili to iskustvo da imamo mogućnost. 🙂 Ukoliko primate goste voleli bismo da slušamo finalni pitch ove godine. 🙂