Kancelarija Karanovic & Partners nastavila je da sa članovima svog tima podržava program D Inkubator nakon iskustva stečenog u radu sa stratapima u programu inkubacije 2021. Kao komercijalna kancelarija, decenijama unazad rade sa stranim korporacijama koje donose duh inovacija i preduzetništva u našu zemlju.  Primetili su da se taj duh budi i kod naših kompanija, što ih je motivisalo da kroz doprinos zajednici pomognu mladim kompanijama da se razviju i postanu svetski cenjeni brendovi uz njihovu pomoć u znanju. Već nekoliko godina Kancelarija to čini kroz njihove interne programe kao što je k://labs, ali i kroz saradnju sa inkubatorima, akceleratorima i programima koje su pokrenule ugledne kompanije poput Delta Holdinga.

Razgovarali smo sa Senior Partnerom Rastkom Petakovićem i Partnerom Ivanom Nonkovićem o njihovim iskustvima u podršci programu i savetima za startape, ali o tome kako će članovi njihovog tima pomoći u startapima procesu inkubacije.

Iz kojih oblasti budući timovi mogu da očekuju mentorsku podršku od kancelarije Karanovic&Partners?

Sve oblasti prava kao što su ugovori i pravne forme raznih vrsta, zaštita intelektualne svojine, privatnost podataka, radno pravo (ugovori sa zaposlenima i saradnicima), priprema startapa za investicije, optimizacija poreskog tretmana i pristup podsticajima i olakšicama i mnoge druge. Pored toga, trudimo se da dobro razumemo i biznis i mislimo da advokat budućnosti mora da razume i algoritam i poslovnu logiku da bi radio dobro svoj posao. Možemo dosta da pomognemo ljudima koji tek kreću prenosom iskustava i modela naših drugih mnogobrojnih klijenata sa kojima smo prošli sve te faze.

Kolika je važno upoznati se sa pravnim aspektima poslovanja pre pokretanje startapa?  

Kada neko pokreće startap, razmišlja uvek o svim načinima kako može da uspe i fokusiran je dosta na sebe. Mi donosimo jednu drugu perspektivu, a to je kako na taj startap i uspeh gledaju treća lica, od investitora pa do regulatora i na čemu oni insistiraju. Pored toga, uvek razmišljamo o tome kako nešto može da krene po zlu, što nije uvek lepo da se čuje, ali može biti jako korisno. Stoga, nikada nije prerano da neko počne da razmišlja o pravnim pitanjima za svoj startap.

Na koje pravne procedure startapi treba da obrate posebnu pažnju u razvoju svojih biznisa?

Najčešći kamen spoticanja koji vidimo kod potencijalnih investitora su – odnosi između osnivača, odnosi sa investitorima, ugovori sa zaposlenima (i s tim povezana prava intelektualne svojine) i poreski tretman pa preporučujemo da se na ovo obrati najveća pažnja.

Koji savet biste dali timovima koji planiraju da započnu svoj biznis?

Ostanite tim, pre svega! Preventiva je mnogo bolja nego lečenje pa je zato bolje pitati stručnjake ranije nego kasnije.

Rastko je Senior Partner koji se bavi novim tehnologijama, TMT sektorom i pravom konkurencije. Sa zrelim kompanijama i sa startapima najčešće razgovara o njihovoj strategiji i biznis modelima, o trendovima u njhovoj industriji i o primeni tehnoloških rešenja.  U poslednje vreme posebno je angažovan na Web 3.0 projektima. Kaže da je ovo izuzetno perspektivna oblast u svetu, a posebno u Srbiji koja je ocenjena kao jedna od top 10 destinacija za blockchain.

Ivan je Partner sa fokusom na M&A i tehnologije. Najčešće savetuje kupce ili investitore u IT kompanije (posebno voli gaming industriju), kao i same timove koji dobijaju investicije ili se prodaju. Pored samog procesa investicija, savetuje timove o praktično svim aspektima prava ali i generalno poslovanja sa kojima se timovi susreću.

Šta vas je motivisalo da se priključite mentorskom timu D Inkubatora?

Rastko: Sarađujem sa mnogim startapima u Srbiji i u našem regionu i najviše volim da radim iz co-working prostora kada sam okružen mladim, ambicioznim i posvećenim osnivačicama i osnivačima. D Inkubator okuplja slične ljude što je veoma inspirativno i motivišuće – čak i za nas advokate 🙂

Ivan: Sarađujem sa mnogim startapima, a i sa velikim tehnološkim kompanijama i uvek se radujem novim idejama koje dolaze iz startap ekosistema.

Kakva su vaša iskustva u radu sa timovima u programu D Inkubator?

Rastko: Iskustva su odlična i nadam se da će u ovoj generaciji diskusije biti još intenzivnije i poučnije za sve u procesu.

Ivan: Slažem se sa kolegom pa ću isto reći 🙂 iskustva su odlična i nadam se da će u ovoj generaciji diskusije biti još intenzivnije i poučnije za sve u procesu.

Iz koje pravne oblasti je timovima najčešće timovima najčešće potrebna pomoć, šta vas pitaju?

Rastko: Pitanja su raznolika, od toga kako urediti odnose između osnivača i ključnih saradnika do toga da li koristiti open source softver.

Ivan: Pitanja su zaista različita, međutim pošto je moja ekspertiza investiranje i/ili akvizicija, često su pitanja upravo na ovu temu: strategije za izlaz, kako privući što kvalitetnije investitore i strateške partnere, kako rešiti propuste koji su nastali u ranom razvoju startapa, a sada negativno utiču na vrednovanje startapa.

Šta je to što bi po Vašem mišljenju izdvojilo D Inkubator od drugih programa?

Rastko: Mislim da je neograničeni iznos potencijalne investicije u startap nakon završetka programa nešto što izdvaja D Inkubator i što startapima daje dodatni vetar u leđa.

Ivan: D Inkubator pruža mogućnost da se rešenja testiraju u pravim kompanijama, sa pravim ljudima i to na prilično velikom uzorku. To je jedan od benefita koji se retko nalazi.

Koji savet biste pre početka programa dali timovima sa kojima ćete raditi u programu?

Rastko: Sanjajte velike snove, ali uvek imajte nekoga ko vas malo spušta na zemlju!

Ivan: Tim je ključ, sve ostalo će se rešiti.

Zašto timovi sa startap idejama treba da se prijave i učestvuju u D Inkubatoru?

Rastko: Ako ste oduvek želeli da vaša ideja zaživi i realizuje se u jednoj od najvećih naših kompanija – onda ste na pravom mestu.

Ivan: Rad sa mentorima iz svih oblasti poslovanja, predavanja, radionice i direktna saradnja sa timovima – to su najbolje odlike D Inkubatora.